Tuesday, November 17, 2009

Tulang Sihat,Upaya Cerdas


JANGANLAH malas, bangun dan bersenam! Perkara pertama yang terlintas di fikiran anda bila menyentuh tentang tulang pastinya kalsium. Tetapi untuk mencapai

tulang yang sihat anda tidak boleh sekadar mengambil nutrien yang cukup. Melakukan senaman yang betul juga penting untuk menguatkan tulang!

Sebenarnya, selain kuat, tulang juga fleksibel. Inilah sebabnya ahli gimnastik boleh melentur badan hingga ke bentuk yang tampak mustahil tanpa mematahkan tulang mereka! Tulang adalah tisu hidup, jadi ia terus bertindak kepada tekanan dari aktiviti yang dikenakan ke atasnya.

Tulang kita terdiri daripada kombinasi kolagen dan kristal mineral yang terbina daripada kalsium dan fosfat. Matriks kolagen inilah yang membenarkan tulang berkembang dan mengecut tanpa patah. Dalam kata lain, tulang anda akan bertindak balas dan menjadi lebih kuat untuk menahan tekanan yang dikenakan ke atasnya. Jika anda tidak aktif secara fizikal, tulang anda menjadi lebih lemah dan rapuh, mendedahkannya kepada risiko patah.

Impak tinggi

Apa juga senaman yang memerlukan anda mengangkat berat dan melawan graviti dapat membantu mempertingkat dan mengekalkan jisim tulang. Tekanan dari mengangkat berat serta aktiviti tolak-tarik otot akan menggalakkan pembentukan tulang, menjadikannya lebih kuat.

Senaman berimpak tinggi dan menahan berat adalah paling efektif dalam membina tulang yang kuat. Senaman bertujuan membina tulang anda, bukan mematahkannya. Aktiviti seperti berlari, melompat, mendaki, menari dan bermain permainan seperti tenis dan badminton menghasilkan impak yang sama seperti senaman menahan berat.

Senaman menahan berat impak rendah seperti berjalan dan aerobik impak rendah pula lebih sesuai bagi yang mereka yang mahu membina tulang kuat tetapi tidak boleh melakukan senaman impak tinggi. Anda juga boleh melakukan latihan ketahanan dan senaman yang menguatkan seperti angkat berat atau tekan tubi. Namun, anda perlu berjaga-jaga dan dapatkan nasihat doktor atau jurulatih peribadi terlebih dahulu untuk mengelakkan kecederaan.

Bagi yang berusia, penderitaan dari keretakan tulang akibat terjatuh boleh menjejaskan keupayaan anda untuk menjalani hidup normal. Sehingga 20 peratus mangsa yang mengalami keretakan pinggul meninggal dunia selepas satu tahun manakala dua pertiga yang terselamat pula menjadi individu kurang upaya. Di samping memastikan rumah dan persekitaran anda selamat dari risiko terjatuh, anda juga perlu mengambil inisiatif untuk memperbaiki keseimbangan dan postur badan melalui senaman. Melakukan tai chi atau yoga memberikan anda lebih keseimbangan, postur dan koordinasi yang dapat membantu anda mengelak daripada terjatuh.

Senaman untuk tulang sihat boleh disesuaikan mengikut peringkat umur dan keperluan. Senaman boleh membantu membina tulang sihat ketika zaman kanak-kanak dan mengekalkannya ketika dewasa. Orang yang berumur dan kerap bersenam juga boleh menguatkan tulang dan mengurangkan risiko patah. Jadi, tidak kira berapa umur anda, atau apa juga keadaan fizikal anda, anda boleh mencari jenis senaman yang sesuai untuk diri sendiri.

Walaubagaimanapun, adalah merbahaya untuk melakukan senaman tanpa mengetahui had anda. Senaman yang berlebihan boleh menyebabkan keretakan akibat stres dan kerosakan sendi. Ada juga senaman yang boleh menyebabkan jatuh dan meningkatkan risiko keretakan tulang. Penghidap osteoporosis dan warga emas boleh meningkatkan risiko kepatahan tulang jika memulakan senaman berat tanpa mendapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan.

Setiap senaman perlu disesuaikan mengikut keperluan dan keupayaan. Senaman selama 30 minit pada kebanyakan hari dalam seminggu adalah digalakkan jika anda mempunyai jisim tulang rendah, menghidap osteoporosis atau berusia lebih 50 tahun.

Berhati-hatilah dengan halangan lazim untuk bersenam seperti malas atau kesuntukan masa. Senaman boleh diterapkan dalam kehidupan untuk menepati keperluan dan gaya hidup anda supaya ia tidak menjadi sesuatu yang membosankan. Jadilah kreatif dan pastikan anda gembira melakukannya. Dengan ini, anda akan dapat meneruskan senaman dengan rela dan bukan separuh hati.

Membina tulang sihat adalah komitmen sepanjang hayat dan aktiviti fizikal boleh membantu anda mencapainya. Sama ada anda di rumah, pejabat atau sekolah, anda boleh memasukkan senaman untuk disesuaikan dengan gaya hidup anda. Apa yang penting, anda bergerak dan menikmati manfaatnya sepanjang hidup anda.

33 comments:

Anonymous said...

灰心是動搖的開端,動搖是失敗的近鄰。..............................

季玉 on March 26, 2010 at 11:15 PM said...

A crowd is not company. ....................................................

Anonymous said...

生活盡可低,志氣當高潔. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Anonymous said...

how do u do?

Anonymous said...

thank for share, it is very important . ̄︿ ̄

Anonymous said...

感謝您費心的分享您的生活!讓我也感同身受!.........................

Anonymous said...

Govern your thoughts when alone, and your tongue when in company. ....................................................

Anonymous said...

A friend to everybody is a friend to nobody..............................................

Anonymous said...

情色巨乳人妻a圖18禁成人自拍裸體成人聊天室走光色情影片av色情做愛sex成人影片18成人性愛線上a片自慰情趣嘿咻情色網網愛聊天情色影片愛愛色情網站性愛影片性愛圖作愛一夜情做愛自拍口交性交露點裸照成人圖片sexy潮吹台灣情色網a圖a圖

Anonymous said...

視訊電話ggoo 視訊-愛情館 黑色豪門企業綜合娛樂論壇 8591論壇 avonline免費a片 xo7777net 貓咪論壇 視訊做愛 0951影片下載avdvd mobile01論壇 免費視訊ggoo 成人論壇 視訊聊天-成人網 plus論壇 交友網 bbs論壇 s383av730 香港論壇 月光論壇 一本道a片東京熱論壇區 aio視訊交友愛情館 78論壇 69成人視訊 伊利論壇 666成人網 bt論壇 禁地論壇discovery影片下載 無碼下載56com影片下載 壞朋友論壇 56com影片下載內衣模特兒寫真 台灣情色綜合論壇 拓網交友AV影城 34C正妹拓網交友 拓網交友視訊聊天室 拓網交友 黑色豪門企業娛樂綜合論壇 貓貓論壇 我愛78論壇 網際論壇 禁地論壇 上班族視訊情色小站 視訊情色小站 情色a片-情色小站 北台灣視訊sexygirlvideomovie sexygirlvideomovie animalsex 0401成人交友 情色論壇-情色視訊 34c視訊交友90739 天空交友 go2av-視訊網 蕃薯藤交友 視訊聊天sexygirlsgetfucked辣妹 視訊交友天堂90739 高雄視訊34c正妹 免費視訊34c辣妹微風論壇 月宮貼圖色妹妹嘟嘟情人色網 免費視訊gogo

Anonymous said...

失去金錢的人,失去很多;失去朋友的人,失去更多;失去信心的人,失去所有。 ..................................................

Anonymous said...

今天是個好天氣~祝你愉快~^^~~..............................

Anonymous said...

不勞而獲的事情,並沒有價值.............................................

孫陽泉 on June 26, 2010 at 4:52 PM said...

期待你每一篇文章......................................................................

Anonymous said...

河水永遠是相同的,可是每一剎那又都是新的。......................................................................

Anonymous said...

成熟,就是有能力適應生活中的模糊。.................................................................

Anonymous said...

人生是故事的創造與遺忘。............................................................

Anonymous said...

成功可招引朋友,挫敗可考驗朋友............................................................

Anonymous said...

逛BLOG逛上癮了,一天不來會不習慣了耶!!..................................................................

Anonymous said...

享受你自己的生活,不要與他人相比。............................................................

Anonymous said...

很喜歡看看別人的生活故事,謝謝您的分享哦~~...............................................................

Anonymous said...

培養健全孩子最好的方法是父母先成為健全的人。............................................................

Anonymous said...

與人相處不妨多用眼睛說話,多用嘴巴思考. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Anonymous said...

It is easier to get than to keep it.......................................................................

Anonymous said...

Learning makes a good man better and ill man worse.............................................................

建邱勳 on August 5, 2010 at 2:20 PM said...

所有的資產,在不被諒解時,都成了負債..................................................................

Anonymous said...

Learning makes a good man better and ill man worse.............................................................

Anonymous said...

好看耶~一定每天有空給你支持..................................................

Anonymous said...

令人心動的好文章~~............................................................

Anonymous said...

嘿,你的部落格不錯哦!............................................................

Anonymous said...

文章優,圖片美,就連回文都很有意思~~~..................................................................

Anonymous said...

有夢最美啦~~加油!元氣滿點!...............................................................

kaixinwo on August 22, 2010 at 1:49 PM said...

時間就是靈魂的生命。................. ................................................

Post a Comment

 

Term of Use

You Love Health Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Blogger Template Gallery Flower Image by Dapino